تغذیه قبل از رقابت ورزشی
هدف از تغذیه قبل از رقابت ورزشی
رژیم غذایی مناسب قبل از رقابت و تمرین
ورزشی رژیمی است که کربوهیدرات زیادی داشته باشد غذاهایی مثل نان، سبزیجات و
میوه جات مفید اند. این مواد به سرعت توسط معده هضم و تخلیه می شوند. کربو
هیدرات (قندها) همچنین سبب تقویت ذخایر انرژی بدن شده و سبب می شوند فرد
در هنگام رقابت ذخایر انرژی کافی داشته باشد.
جهت جلوگیری از ناراحتی
معده هر چه زمان کمتری تا شروع رقابت مانده باشد کمتر نیاز به تغذیه وجود
دارد. استفاده از مایعات حاوی قند قبل از شروع رقابت مفید است چراکه بسرعت
توسط معده هضم می شوند، این امر بخصوص در افراد هیجانی و عصبی ارزشمند است.
چنان
چه در مسابقات چند مرحله ای در یک روز شرکت می کنید می توانید در فواصل
بین مراحل مختلف مسابقه با توجه به زمان باقی مانده تا مرحله بعد نسبت به
استفاده از مواد غذایی مناسب اقدام کنید.
در فاصله یک ساعت مانده به رقابت از کدام مواد غذایی می توان استفاده نمود:
• آب میوه مثل آب پرتقال
• میوه تازه مثل سیب، پرتقال، هلو و گریب فروت.
•نوشیدنی های مناسب ورزشی
در فاصله 3 تا 4 ساعت مانده به فعالیت ورزشی از چه مواد غذایی می توان استفاده کرد
• میوه تازه، آب میوه
• نان، گوجه فرنگی، ماست کم چرب، حبوبات همراه با شیر کم چرب، ساندویچ های دارای گوشت کم و پنیر کم چرب
آیا استفاده از مواد قندی درست قبل از رقابت در بهبود عملکرد ورزشکار موثر است:
گاهی
ورزشکاران درست قبل از ورزش یا رقابت از قندهای ساده مثل عسل، نبات یا
نوشیدنی های حاوی قند استفاده می کنند تا کارایی خود را افزایش دهند، در
تحقیقات نشان داده شده است این امر نه تنها نفعی ندارد بلکه بخاطر افزایش
ناگهانی قند خون و به دنبال آن کاهش سریع قند می تواند کارایی ورزشکار را
کاهش دهد. نشان داده شده است قندی که در طی یک رقابت ورزشی مصرف می شود از
ذخایر قبل بدن یا غذاهایی که طی ساعات قبل مصرف شده اند تامین می شوند.
چنانچه در ورزشهای با فشار و مدت طولانی شزکت می کنید تحقیقات نشان داده
اند که استفاده از عسل یا نوشیدنی های ورزشی 45-30 دقیقه قبل از رقابت می
تواند در هنگامی که ذخایر قبلی بدن کاهش می یابد کارایی بدن ورزشکار را با
تامین سطح قند خون مناسب حفظ کند.
آیا استفاده از کافئین می تواند کارایی ورزشکار را افزایش دهد:
در
گذشته تصور و تحقیقات تأ کید بر این داشتند که کافئین از یک سو سبب افزایش
هوشیاری ورزشکار می شود و از سویی در ورزشهای طاقت فرسا با کاهش دادن مصرف
گلوکز در عضله و افزایش مصرف چربی بجای گلیکوژن در عضله کارایی عضله را
افزایش میدهد. تحقیقات امروزه فقط بر نقش محرک کافئین بر سیستم عصبی مرکزی
تاکید می کنند و نظر دوم را چندان تأیید نمی کنند.
کافئین به همه
ورزشکاران کمک نمی کند در برخی که به آن حساس هستند عوارضی مثل ورزش
عضلانی، تهوع و سردرد ایجاد می کند. از سویی کافئین ادرار آور است و سبب از
دست دادن مایعات بدن بخصوص در هنگام ورزش در هوای گرم می شود و ورزشکار به
کم آبی بدن و عوارض مستعد می کند.
از چه مواد غذایی نباید قبل از مسابقه استفاده نمود
از هات داگ، چیپس و مواد غذایی حاوی چربی بالا مثل ماست پر چرب و خامه نباید قبل از ورزش استفاده شود.
منبع:sportmedicine